Jump to content
Swedish Politics

Nazistiska Sverige Demokraterna härmar Trump

Recommended Posts

  • Administrators

Man öppnade grindar och släppte in terroristerna och högerextremisterna. Poliser tog selfies med dem. Pöbeln trängde sig ända upp för trapporna till ingången. De klättrade som apor längs väggarna. Men polisen gjorde sig ingen brådska med att kalla på förstärkning. Inne i byggnaden fanns över 500 förtroendevalda skyddsobjekt. Nästa och nuvarande vicepresidenten samt representanthusets talman, dvs hela USA:s successionsordning. 

Åkesson vill vara Trump

Man kunde höra att skottlossning utbröt. Foton på en galge som terroristerna rest utanför byggnaden var i omlopp i sociala medier. Politikerna fick gasmasker och evakuerades eller fick låsa in sig på sina rum medan terroristerna och högerextremisterna stod utanför och bankade. I över två timmar var byggnaden i terroristernas våld. Datorer och dokument var utom kontroll. Hade Black Lives Matter stormat Kongressen på liknande sätt hade det garanterat slutat i en massaker.

Endast 23 personer av alla de som bröt sig in i Kapitolium arresterades på plats. Plötsligt är båda sidor av den polariserade politiken förfärade. Även de som glatt deltagit i spridandet av lögner om valfusk och allt annat skitsnack. Visste man inte bättre så skulle man kunna tro att det nu blir ändring på detta.

Men så kommer jag ihåg hur massmördaren i Norge för tio år sedan också var en kongenial del av ett politiskt sammanhang som andligen bar honom fram till massakern. ABB sympatiserade med Fremskrittspartiet och Sverigedemokraterna. Massmördarens vanföreställningar frodas där. Annars hade det aldrig hänt. Efteråt hoppades man att det åtminstone skulle leda till att högerextremismen skulle lida ett fruktansvärt nederlag och slängas ut ur riksdagar och storting. Men idag vet vi att högerextremismen då 2011 tvärtom bara var ett embryo av vad den är idag 2021.

Hela det inträffade 6 januari hade planerats på öppna plattformar långt i förväg för ordningsmakten att fritt ta del av. Tröjor hade tryckts upp om saken. Den svaga bevakningen av dessa terrorister och högerextremister som hotade en demokratisk ceremoni i en nations parlament samt över 500 politiker därtill skall jämföras med den tunga kravallpolis som bevakade en staty samt de Black Lives Matter-demonstranter som samlats vid den för rättvisans skull.

En liten stund tappade jag omdömet och hoppades naivt att folk skulle börja se klart på detta orimliga. Det är ju lika övertydligt som i ett South Park avsnitt. Att ingen skulle kunna förneka att detta är strukturell rasism och nu måste något ske. Men jag tror inte det. Jag tror att allting kommer att landa i någon välment halvmesyr. Nu plötsligt blir man nog sådär Mandela-förstående. Nu sjunger vi alla We shall Overcome. Inte den där tribunalen som behövs mot trumpismen. Inte den där stora FOTEN som måste sättas ner emot normaliseringen av högerextremismen, rasism och fascismen som äger rum både där och här hemma och som all vet var den brukar sluta.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...